Monday, April 2, 2012

Parov Stellar bread


Jimmy´s Gang by Parov Stelar

It is a Monday evening and the second attempt at  homemade bread baking.
Here is the recipe:

Συστατικά:

1 pint  νερό χλιαρό
1 Kg αλεύρι (περίπου) + 1 cup corn flour + 1/2 cup wholegrain
5-6 κουταλιές λάδι
αλάτι (3 κ.γ. ανά 1Kg. αλευριού)
μέλι ( 1κ.γ. ανά 1 Kg. αλευριού)
νωπή μαγιά 20γρ
ό,τι θέλουμε για μυρωδιά (εδώ Μοσχοκάρυδο αλλά μπορεί να είναι γλυκάνισο, γαρύφαλλο, τυρί τριμμένο, ελιές κλπ)

Πως το κάνουμε:

  1. Διαλύουμε την νωπή μαγιά στο ζεστό νερό (37οC). Προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε να φουσκώσει για 10'.
  2. Σε μια μεγάλη λεκάνη, κοσκινίζουμε τα άλευρα (κανονικό, καλαμποκάλευρο, ολικής)
  3.  Με την μέθοδο της γούρνας, προσθέτουμε το νερό, το αλάτι , το μισό λάδι και ό,τι μυρωδικό έχουμε διαλέξει (προαιρετικά). Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Προσέχουμε όμως να μη βάλουμε και πολύ αλεύρι, για να μη γίνει το ψωμί μας πολύ σφιχτό.
  4. Ζυμώνουμε για άλλα 15'.
  5. Ξεχωρίζουμε λίγη από τη ζύμη μας για να κρατήσουμε ως προζύμι για την επόμενη φορά. Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό (το χειμώνα δίπλα στο τζάκι, ή σε ελαφρά θερμασμένο φούρνο - προσοχή όμως να μην είναι ακόμα αναμένος) για 8-12 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  6. Πλάθουμε τη ζύμη μας σε καρβέλια ή φρατζόλες και τα βάζουμε σε ανάλογα ταψιά, τα οποία έχουμε αλείψει ελαφρώς με λάδι. Τα χαράζουμε από πάνω με ένα μαχαίρι και τα αλείφουμε με λίγο νερό (εδώ μπορούμε να βάλουμε από πάνω και σουσάμι και να το πατήσουμε λίγο με το χέρι μας). Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι.
  7. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 50' περίπου (ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος του ψωμιού).
The end result:
At noon we will see if the kids will eat them. My bet is they 'll love them!!



No comments:

Post a Comment